Julbak

Då har jag äntligen satt igång med julbaket! Jag älskar julen och längtat till december. Jag börjar med att baka wienernougat och trillingnötter. Riktigt gott julgodis som inte kräver många ingredienser, ansträngning eller tid vilket vi alla gillar runt juletid. 😉  
 
Wienernougat

Ca 30 st

Ingredienser:

125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är lite godare)
250 g nougat
150 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade). Det går att rosta i en torr stekpanna också. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.

Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

 
All choklad och nougat i vattenbad. 
 
 

Trillingnötter 

Ingredienser:
 
200g mjölkchoklad 
100g vit choklad 
175g hasselnötter 
 
Gör så här:
Smält mjölkchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i de rostade hasselnötterna i chokladen (om du har orostade hasselnötter så kan du rosta dem i en torr stekpanna tills de får lite färg. Det ger godare smak). 
Rör om så att alla
nötter är täckta med choklad. Därefter lägg ut 3 nötter i taget på ett bakplåtspapper. 
 
När det stelnat en aning, smält då den vita chokladen och häll över i en fryspåse. Knyt om och klipp ett litet hål i ena hörnet så att du får en liten spritspåse. 
Ringla över den vita chokladen över trillingnötterna. Därefter låt stelna helt i kylen. Förvara sedan i burk med lock i kyl.
 
 
 
 
 
Lycka till! 

Kommentera här: