Lussebullar

Vad passar inte bättre på Lucia än lussebullar. Det smakar verkligen jul när man tar första tuggan av en varm och nybakad bulle. Här nedan har ni mitt recept. Glad Lucia allihopa 🕯😊
 
Lussebullar
ca 45 st
Ingredienser:
50g Jäst (röd)
5 dl mjölk 
1,5g saffran 
200g smör 
0,5 tsk salt 
3 dl strösocker 
1 ägg
Ca 15 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken (ca 2 dl). 
Smält smöret, häll på resten av mjölken (3 dl) och ljumma den. Tillsätt saffran. 
Höll mjölkenblandningen över jästen och rör ner salt, socker, ägget och ca 10 dl mjöl. Här kan du även blanda i eventuell smaktillsats så som mandlar eller russin. 
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg, smidig och blank. Strö på lite mjöl, täck med duk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek i ca 40 - 60 minuter. 
Ta sedan upp degen på ett mjölat bord och arbeta upp den. Dela upp degen och baka ut den till bullar, flätor, kransar med mera. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa igen i ca 30 - 40 minuter. 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och dekorera sedan med russin, mandlar, pärlsocker eller något annat och sedan in i ugnen i 5-6 minuter. Håll koll på bullarna beroende på vilken storlek dem är i så de inte bränns. 
Om ni ska göra flätor och kransar ska de gräddas på 200 grader i 20 - 25 minuter.
Lycka till! 
 
 
 
 
Vanliga enkla lussebullar. 
 
 
Och Gotlandsknutar med mandel och pärlsocker.