Nellie

Hallonmousse med kladdkakebotten
Igår bakades det en hallonmousse med kladdkakebotten. Detta var verkligen supergott!
Hallon och choklad går sällan fel ihop och detta blir en enkel men lyxig dessert.
Lyckades höfta till en bra mousse då många recept för mousse inte är riktigt superbra, en smaksak det där. Här är recept på min mousse och kladdkaka.
 
Ingredienser:
Kladdkakan 
150 gram smör 
3 st ägg 
3 dl socker 
3,5 dl vetemjöl 
1 dl kakao 
1 msk vaniljsocker 
1 krm salt 
 
Gör så här:
Klä botten av en springform, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter.
Låt kakan svalna.
 
ingredienser:
hallonmousse 
150 g frysta hallon 
1 gelatinblad 
2 dl vispgrädde 
 
Gör så här:
koka upp hallonen i en kastrull och mosa. 
Därefter sila bort kärnorna så du bara får juicen. Blötlägg ett gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet.
Häll tillbaka juicen i kastrullen och gelatinbladet, värm och rör om till gelatinet smält. Låt svalna. 
Vispa grädden ganska lös, vänd sedan ner grädden i svalna hallonjuicen. Vänd om med slickepott med luftiga tag. 
 
Montering:
När kladdkakan svalnat så skär/stansa ut runda bitar som passar glaset eller skålens botten. Placera botten och spritsa eller klicka i moussen ovanpå. Ställ in i kylen. 
 
 (När moussen satt sig kan man eventuellt smälta mörk eller vit choklad och hälla ett tunt lager ovanpå och toppa med hallon). 
 
 
Resultatet. 
 
Detta blir ca 4-5 portioner.