Nellie

Donuts
Igår bakade jag Donuts med olika dekoration och form. Vanliga med hål i och en variant utan hål och fyllda med vaniljkräm istället. Jag tycker Donuts som är sockrade är godast men det blev några mer chokladglasyr också. 
Recept finns nedan.
 
Jag tipsar verkligen att göra egna Donuts då de smakar så mycket godare färska än köpta. Man behöver ingen fritös, jag gör mina i en vanlig kastrull. 
 


Receptet gäller för 25 st

25 g jäst
75g smör
4dl Mjölk
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
15 dl vetemjöl

Till fritering

1 liter rapsolja

Garnering:

strösocker

Chokladglasyr 

0,75dl mjölk 
360 g florsocker (6 dl)
40 g kakao (1 dl)
0,5 tsk salt 

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Om du vill ha sockrade, doppa dem i strösocker medan de fortfarande är varma.

Chokladglasyr gör så här:

Blanda mjölk och salt i en kastrull, tillsätt florsocker och sist kakao. Värm på medelvärme tills du har en glansig och len glasyr. Doppa dina doughnuts i glasyren och värm och rör om i glasyren lite mellan varven. Låt munkarna svalna innan du doppar dem eller fyller dem.

Jag fyllde mina munkar medvaniljkräm. Du häller i krämen i en spritspåse med en rundtyll, tryck in i sidan på munken och tryck tills den känns fylld. Lycka till 😀