Nellie

Moussetårta - mjölkchoklad och hallon

Denna tårta blev riktig god att jag måste dela med mig av receptet. En tårta som kräver lite tålamod och olika moment.

Ingredienser: Hallonpannacotta

130g Hallon (frysta eller färska)

2 Gelatinblad

3 dl Grädde

2 msk Strösocker

Gör så här:

Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Värm upp hallonen i kastrull (färska hallon mosas) till en puré. Sila för att få bort kärnor och få en slät puré. Koka upp grädden och strösockret i en kastrull. Ta bort från värmen, krama ut vattnet ur gelatinet och rör ner i grädden tills det smält. Blanda i hallonpurén i grädden. Låt svalna 15 min i rumstemperatur. Häll i en springform 15 cm eller mindre, Plasta alternativt formen med folie för att lättare få ut pannacottan senare. Sätt in i frys. 

Pannacottan måste vara helt frusen.

 

Ingredienser: Mjölkchokladmousse

Stor sats (kan halveras) 2 små tårtor eller 1 stor ca 24 cm i diameter

450g Mjölkchoklad

5 Gelatinblad

9 dl Grädde

2 Äggulor

 

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

Hacka chokladen i små bitar, lägg i en stor bunke.

Koka upp 2 dl grädde i en kastrull. När det kokat upp, ta bort från plattan och rör ner äggulorna. Krama ur vattnet av geltinbladen och tillsätt i den varma grädden, rör om tills det smält.

Häll gräddblandningen över den hackade chokladen och rör om tills den är jämn och slät.

Låt chokladblandningen svalna till 35-40 grader (alt. Värma till dessa grader).

Vispa upp resten av grädden (7 dl), lättvispad. När chokladblandningen har rätt gradantal tillsätt lite grädde i taget och rör om med handvisp i lite högre tempo (choklad stelnar snabbt). Vänd i det sista av grädden.

 

Fyll en form (större än 15 cm) lite mer än halva med mousse, tryck sedan ner det frysta hallonpannacottan, fyll resterande med mousse. Till denna tårta valde jag att ha en chokladtårtbotten. Lägg på en botten, och sätt in i frys. Tårtan är lättare att ta ur form när den är fryst.