125 g mörk choklad, 70 %
1⁄2 vaniljstång ( 1 tsk vaniljsocker)
1 1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
4 äggvitor
1 msk strösocker
smör och strösocker till formarna
Till servering
1⁄2 liter vaniljglass till servering
Arbetsbeskrivning
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ugnssäkra formar, cirka 5 cm i diameter och 8 cm höga, mycket noggrant. Häll socker i formarna och vänd runt så att sockret fastnar och helt täcker insidorna.
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i grädden. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan om tills det blir en slät tryffel. Rör ner äggulorna och blanda väl.
Häll äggvitor och lite av sockret i en absolut ren skål. Börja vispa med elvisp på medelhög hastighet, höj hastigheten till max och vispa i lite strösocker i taget tills det blir en fast maräng.
Vänd försiktigt ner chokladblandningen med slickepott i marängen. Fördela smeten i formarna, fyll ända upp och stryk ovansidan slät med en kniv.
Grädda mitt i ugnen i 10–11 minuter tills suffléerna har rest sig. Öppna inte ugnen förrän det är dags att ta ut suffléerna! Servera direkt.


0