Nellie

Bullar med blåbär och vaniljkräm
Idag har det bakats massa bullar, alltid lika bra att baka en rejäl omgång när man ändå är igång. Det blev både blåbär- och vanliga kanelbullar. Här har ni receptet.
 
Ingredienser:
40-50 st
50 gram jäst, röd
5 dl mjölk
200g margarin
0.5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
2 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75 gram margarin, rumsvarmt
2 dl färska eller tinade frysta blåbär 
1 msk maizena
4-5 msk marsanpulver 
2 dl mjölk
75 gram margarin, rumsvarmt
(0.5 dl strösocker
2-3 msk kanel)
 
Garnering:
2 ägg
1 dl pärlsocker
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och ljumma med mjölken, värm till fingervarmt (37 grader). Häll i mjölkblandningen över jästen och rör ner salt, kardemumma, socker och mjölet. Häll i mjölet i omgångar, arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Under tiden det jäser så mosa blåbären lätt i en skål med en gaffel. Tillsätt maizena och rör om, låt stå. Blanda mjölk och marsanpulvret och blanda till vaniljkräm, låt stå.
Ta upp degen på ett mjölat bord och arbeta degen. Dela den i två delar och kavla ut ena degen i en realativt tunn rektangel. 
Bre ut smör över hela rektangeln, lägg sedan blåbären på nedre längan av rektangeln. Vik degen dubbel och skär i remsor, ca 2 cm breda. Snurra remsan och rulla ihop (se bild nedan) och vik under. Den andra delen av degen gjorde jag med kanel och socker.
Låt alla bullarna jäsa i 45  min under bakduk på plåten. Sätt ugnen på 240 grader.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, tryck till med fingret i mitten av bullen så det blir en liten grop. Strö över pärlsocker och spritsa/klicka sedan i vaniljkrämen i hålet av bullen. 
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter, tills dem är gyllenbruna. Låt svalna.
 
Fördela blåbären på den nedre delen. 
 
Skär i remsor 
 
Snurra remsan och rulla sedan ihop.
 
Min lilla assistent 😍
 
 
Resultat av dem med kanel och vaniljkräm. 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress