Citronmacaron

I helgen har jag kämpat med macarons. Det gäller att hitta rätt recept och den där känslan. Jag har många omgångar kvar tills det är en bra macaron. Men dessa blev helt okej enligt mig och riktigt goda! Knapriga på utsikten, krämiga på insidan och en vit chokladganach med citronskal i. Fy så gott! 
Här är ett av alla recept jag provat och detta är okey men jag letar fortfarande efter det bästa receptet. Denna grundar sig på en franskmaräng. 
 
Ingredienser:
macarons 
 
2-3 st äggvitor 
30 g strösocker (1/3 dl)
70 g florsocker (1 dl + 1 msk)
90 g mandelmjöl
90 g florsocker (1,5 dl)
Pastafärg 
 
Chokladganachen:
150 g vit choklad 
1 dl grädde 
35 g smör 
1 citron 
 
Gör så här:
Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda socker, den lilla mängden florsocker (70 g) och färg. Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter
 
Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
 
Spritsa eller klicka ut blandningen på bakplåtspapper i stl av en fem krona. Låt dem vila på plåten så att en hinna läggs över kakan då de annars spricker i ugnen.
Minst 1 timme, gärna mer.
 
Grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter.
 
Gör så här:
Chokladganachen
Hacka och smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull. När det smält, ta bort kastrullen från värmen och lägg i smöret och rör om tills smöret smält. Låt svalna i rumstemperatur. 
När ganachen blivit svalare och lite fastare så riv och lägg i citron. Ca halva citronen eller efter smak.
 
Spritsa/klicka krämen på hälften av macaronsen och lägg på lock. Förvara i kyl i en tättslutande låda, låt stå minst en dag innan servering.
 
Går bra att frysa upp till 3 månader omonterade.
 
 
 
 
 

Få tillbaka min kropp

Det har tagit ca 7 månader att nå hit. Jag mår bra med min kropp utseende mässigt och psykiskt. Jag ser mig själv i spegeln och gillar det jag ser. Sen att jag inte är helt nöjd är en annan femma. Nu har jag nått till vikten jag hade innan jag blev gravid och vill gärna få lite mer muskler. Jag är dock inte lika stark i kroppen som innan vilket jag saknar och tagit för givet. Det var tuffare än jag trodde att bygga upp kroppen efter en graviditet och förlossning. Och då har kroppen gjort mycket jobb på egen hand. 
 
Jag har bristningar, på mage, bröst och låt. De finns där och bleks mer och mer för varje dag. Plus att det stör mig inte ett dugg längre. Först var jag ledsen men nu är jag så van så det skulle nästan vara konstigt om jag inte hade dem. 
 
Jag har fuskat en hel del under dessa månader. Verkligen berg-och-dalbana i matväg. Ena veckan strikt och hälsosam mat till andra veckan man ätit för många kakor varje kväll, hehe. 
Men jag kom ju hit! Det går och jag är glad att jag gav mig fan på det! Plus att jag har en stöttande och underbar sambo som är utbildad hälsocoach så jag har fått lite hjälp. Sedan har amningen hjälpt till de senaste månaderna också så bränt lite extra kalorier åt mig. 
 
Nu kör vi sista racet så att musklerna kommer fram. 🏋
 
Första bilden är 8 dagar efter förlossningen och den andra bilden är drygt 7 månader sen förlossningen. 
 
14 juni är bilden tagen och Nicholas föddes 22 juni.
 

Djurtårta - gris och hund

Dessa tårtor tar lite tid och är pilliga att göra. Men jag tycker dessa var så roliga att göra! Och kommer att göra igen. Ni så orkar prova på kommer receptet, beskrivning och bildguide här. :)
 
Ingredienser:
sockerkakan
ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
 
Smörkräm 
300g smör, rumsvarmt 
2,5 dl florsocker 
1 msk vaniljsocker 
(100g mörk choklad) 
 
Sockermassa i rosa, svart och vit färg. 
 
Behöver: rundad form i silikon. 
 
 
Gör så här - sockerkakan 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
 
Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
 
 
Grädda din sockerkaka i 175 graders ugn i 28 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan klar.
 
Jag använder mig av denna silikonform för enklast sätt och bra resultat. Låt svalna helt. 
 
Gör så här - Smörkräm 
vispa smöret, florsockret och vaniljsockret till en slät och fluffig smet. Jag delade halva smörkrämen och blandade i 100g smält choklad i en separat bunke för att få två smaker. Ej nödvändigt. 
 
 
Skär av toppen och jämna ut kakorna till halvor. Dela sedan halvorna på mitten med en brödkniv. 
 
Bred på smörkräm emellan, här väljer jag att smaksätta med choklad. 
 
Montera ihop kakan. Ta sedan den vita smörkrämen och spackla på över hela kakan, en tunt lager.
Kavla sedan ut en bit rosa sockermassa, lagom tunn, och lägg över kakan. 
Släta till sockermassan och försök att undvika veck. Skär bort resterande sockermassa.
 
För att göra trynet tar du en tjockare bit rosa sockermassa formar oval och gör två märken. 
"Limma" på trynet med äggvita.
 
Skär sedan ut två trianglar med mjuka kanter. Jag gick på känn, försök att se efter så de passar i storleken till kroppen. 
Pensla med äggvita bottendelen av triangeln och lägg på grisen och vik öronen. 
 
Knorren gör du genom att rulla ut en bit rosa sockermassa och snurra på penseln i detta fall och dra upp för att lossa. Limma botten av knorren och placera. 
 
 
 
För att göra klövarna rullar du 4 bollar i rosa sockermassa. Dela med en kniv som på bilden. 
 
Placera vid kroppen. För att göra ögonen tar du den svarta sockermassan och rullar 2 små bollar och platta ut. Rulla ännu mindre 2 bollar i vit sockermassa och limma på den svarta. Limma på ögonen på kroppen. 
Klart! 
 
 
 
 
 
 
Jag var tvungen att prova en annan variant av denna kaka. Så det blev en dalmatiner.
Ta samma sockerkakshalva, täck med vit smörkräm. Kavla ut en bit vit sockermassa och täck kakan. 
 
 
För att göra tassar, skär ut fyra stumpar vit sockermassa. Forma som bilden nedan och skär försiktigt till så det blir tår. Gör benet sne så det passar till kroppens form.
 
Nosen, ta en större bit vit sockermassa och forma fyrkantig som på bilden. Rulla en lite boll i svart sockermassa och limma på, på nosen. 
Placera vi kroppen.
 
Gör ögon och öron likadant som på grisen.
Rulla ut vit sockermassa och lägg dit en lång svans. 
Ta sedan svart sockermassa och rulla i små bollar, platta till och limma på dessa "fläckar" på kroppen och benen.
Klart!